Benefits-plaza
Volg ons via social media: bvik twitter bvik linkedin bvik facebook

pensioen

 

1. AOW - 1ste pijler

Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, heeft recht op een AOW-uitkering. Dat recht op een AOW-uitkering bouw je namelijk gedurende 50 jaar op. In de 50 jaar voorafgaand aan je AOW-gerechtigde leeftijd, bouw je jaarlijks 2% op van een volledige AOW-uitkering. Dat betekent dat je een gedeeltelijke AOW-uitkering ontvangt, als je gedurende deze 50 jaar een periode niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt. De AOW-uitkering krijg je van de overheid.

 

2. Ouderdomspensioen via je werkgever(s) - 2de pijler

Geheel losstaand van de AOW-uitkering, bouw je bij de meeste werkgevers ieder jaar dat je in dienst bent een stukje ouderdomspensioen op. Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd ontvang je via pensioenuitvoerders van de huidige en vorige werkgevers) ouderdomspensioen. Een overzicht van alle ouderdomspensioenen die je hebt opgebouwd, vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

 

3. Aanvullend ouderdomspensioen uit eigen middelen - 3de pijler

Tot slot heeft iedereen de mogelijkheid om op eigen initiatief geld opzij te zetten voor later. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor (bank)sparen, of via een lijfrente geld inleggen voor de opbouw van aanvullend pensioen. De bancaire lijfrente rekening is een goede oplossing voor invulling van de 3de pijler.