Three OaksKlik om onze app te openenOpenen

Tijdens uw scheiding moet u wellicht op zoek naar vervangende woonruimte.

Het zoeken van een nieuwe woonruimte is niet altijd eenvoudig. De woningnood is in veel plaatsen groot. In de praktijk zorgt dit voor veel onzekerheid en twijfel. En dat terwijl u het emotioneel al zo zwaar heeft. 

In iedere gemeente in Nederland kunnen mensen zich inschrijven bij een woningbouwvereniging. Die heeft betaalbare huurwoningen, maar vaak ook lange wachtlijsten. In sommige gevallen komen mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Dat is afhankelijk van hun inkomen en de hoogte van de huur.

Er zijn steeds meer mensen die gebruik maken van een tijdelijk verblijf bij familie of vrienden, maar ook het huren van een chalet op een vakantiepark behoort tot de mogelijkheden. Dit zal niet uw droomhuis zijn, maar het geeft u wel de mogelijkheid om op korte termijn apart van elkaar te kunnen wonen. Dit zorgt voor rust in een heftige periode.

Snel een andere of tijdelijke woning vinden

  • Verblijf bij vrienden of familie op de bank of in de logeerkamer.
  • Via AirBnB kunt u wellicht tijdelijk een ruimte huren.
  • Denk ook aan anti-kraak woonorganisatie. Het gaat hier altijd om panden die tijdelijk leeg staan voordat zij gerenoveerd of gesloopt worden. 
  • Mogelijk kunt u een kamer huren bij iemand in huis, bijvoorbeeld via Kamernet of op Marktplaats.
  • Het is ook mogelijk om een vakantiewoning of caravan te huren in een vakantiepark. Wellicht zijn er ook vrienden of kennissen die een dergelijke vakantieplek tot hun beschikking hebben.
  • Parentshouses is er speciaal voor een ouder met kinderen.
  • Via een scheidingshotel kunt u mogelijk een kamer huren na uw scheiding. Kijk op Divorce Housing.
  • Zet uw sociale netwerk in bij het vinden van een woonruimte, tijdelijk of permanent. Breng uw vrienden, familie en collega’s op de hoogte van uw zoektocht.

Urgentieverklaring

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte. 

Voorlopige voorziening

Wie -met name in de eerste scheidingsfase- in de echtelijke woning wil blijven, kan bij de rechter vragen om een voorlopige voorziening. U vraagt dan of de rechter wil bepalen dat de andere partner het huis verlaat. De voorlopige voorziening geldt alleen tijdens de echtscheidingsprocedure.